Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

ΧΛΙΔΑΝΕΡΓΟΙ..

Σκηνή σε ένα παραθαλάσσιο επαρχιακό ταβερνάκι.
Είναι μεσάνυχτα και χτυπάει το κινητό ενός απ΄την παρέα που τυχαίνει να είναι ο αστυνόμος της περιοχής. Ζητάει συγνώμη και φεύγει αμέσως.
Επιστρέφει σε μισή περίπου ώρα. Κάποιος τον ρωτάει τι έγινε. Στην αρχή δεν θέλει να απαντήσει, αλλά σε λίγη ώρα, ( βοηθάει και το κρασάκι), μας εξηγεί…
΄΄ Με κάλεσαν γιατί ένας σαραντάρης πετούσε από το παράθυρο τα έπιπλα, επειδή οι γηραιοί γονείς του, του έκοψαν το χαρτζιλίκι και δεν μπορούσε να βγει έξω!΄΄
Έτσι έχει η κατάσταση. Όσο για το πότε θα δουλέψουν και τι συντάξεις θα πάρουν αυτοί οι χλιδάνεργοι; Κανένα πρόβλημα.
Μετά τις σπουδές- μέχρι τα τριάντα- και την αναζήτηση εργασίας- μέχρι τα σαράντα, αν βρουν δουλειά θα απασχοληθούν έως τα 65 και μετά θα πάρουν την βασική σύνταξη, έχοντας ΄΄φάει΄΄ στο μεταξύ την περιουσία που βρήκαν από τους γονείς τους.
Δηλαδή μ΄αλλα λόγια..
΄΄ Οικονομίες γονέων ξοδεύουσι τέκνα!΄΄
Εκτός όμως από αυτή την…ρεμαλοϊδή κατάσταση, η οποία δεν είναι καινούργια.. υπάρχει και η άλλη πλευρά.
Δηλαδή υπάρχουν εύποροι γονείς που σπούδασαν τα βλαστάρια τους, με Μάστερ, Μούστερ και ότι άλλο ζητάνε οι…μουστερήδες εργοδότες και κάποια στιγμή βρίσκουνε δουλειά στην ΄΄VDELA-BANK΄΄ με 700 ευρώ ( καθαρά 500) και ασφάλιση στο τριτοκοσμικό ΙΚΑ.
Τους βγάζουνε όχι μόνο το λάδι, αλλά το σπορέλαιο, χωρίς ωράριο, χωρίς υπερωρίες, χωρίς να εφαρμόζουν κανένα νόμο. Στενοχωριούνται τα ΄΄παιδιά΄΄ γιατί έχουν αλλάξει οι εποχές και το μισθό τους τον έχουν για τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια, ενώ τα υπόλοιπα, ( αμάξι, σπίτι, ντύσιμο, ταξίδια ) τους τα παραχωρούν οι γονείς, και παραπονιούνται.
( Βαριά η καλογερική, παρ΄όλο που τα μοναστήρια είναι μπέν-μίξ )
Οπότε ΄΄ τα παίρνουν΄΄ και οι εύποροι γονείς.
΄΄Ρε δεν πάτε στον γέρο- διάολο που θα στείλω εγώ το παιδί μου να τραβήξει όσα τράβηξα εγώ στα νιάτα μου,΄΄ και…ξαναπαίρνουν τα ΄΄παιδιά΄΄ στην αγκαλιά τους.
Εκεί στη ζεστή αγκαλιά ΄΄τα παιδιά΄΄ ακούνε φωνές…
΄΄Εχεις γονείς με περιουσία;
χούφτος΄την …χούφτος την… εξάλλου αυτή είναι η μοίρα της περιουσίας να περνάει από χέρι σε χέρι..
΄΄ χούφτς΄ει και.. εις χούφτς΄ απελεύσει!΄΄
Τι θα γίνουν αυτά τα χουφτόπαιδα;
Απλούστατα θα γίνουν … Φιλόσοφοι, Δοκησίσοφοι, Σοφιστές, Βαθυστόχαστοι..Στοχαστές, Ψευδοσυγγραφείς, ( καλή ώρα ), Πολιτικοί (όπως οι περισσότεροι) και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, εκτός από εργαζόμενοι.
΄Έτσι έχει η κατάσταση και έτσι θα πορευτούμε από εδώ και πέρα…
Φτηνά εργατικά χέρια έχουμε. Μπορεί σήμερα να μας καθαρίζουν τα παρμπρίζ, αύριο τα σπίτια, μεθαύριο όμως θα γίνουν υπάλληλοι, και σε μερικά χρόνια αφεντικά.
Έ…τότε επιτέλους θα μπορούν να να προσλάβουν και αυτοί με τη σειρά τους , τα μελλοντικά εργατικά χέρια, που στο μεταξύ θα έχουν φάει τα έτοιμα και θα είναι ακόμα άνεργοι
και αυτοί θα είναι…
Οι σημερινοί Χλιδάνεργοι…

Χαιρετισμούς
Φράνκ


.

Δεν υπάρχουν σχόλια: