Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Των Σαρακατσαναίων...

Τι Γυρεύει ένας Σαρακατσάνος στην Ελληνική Βουλή; Μα τον ψήφισαν. Ποιοι τον ψήφησαν; Μα οι Σαρακατσαναίοι…
Έτσι συμβαίνει χρόνια τώρα. Βλέπεις κάτι φάτσες κάτι Τύρακλες και λές…Βλαχοκρατούμεθα. Σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη, Σαρακατσάνος σημαίνει Έλληνας κτηνοτρόφος που ζεί νομαδικά. Γι΄αυτό άλλωστε τρώνε με τα χέρια, γύρω – γύρω όλοι και στη μέση η γαβάθα με την Παπάρα!
Σαρακατσάνος – Καρακατσάνος από το Τουρκικό kara-Kacan, που σημαίνει, αυτός που φεύγει στο δάσος…Για φαντάσου ρε παιδί μου, γι΄αυτό εξαφανίζεται το δάσος!
Κατ΄άλλη άποψη το Sarac σημαίνει φτωχός. Λοιπόν, έχουμε ένα υπουργό που φεύγει στο στο δάσος ,ζεί νομαδικά και είναι φτωχός..
Γι΄αυτό δεν συμπαθεί τους οικολόγους και μάλιστα όταν πηγαίνει στην Πάρνηθα ο πρώτος παπάς, ο Πατριάρχης φυτεύει δένδρα και βγάζει λόγους, τότε ακούγεται και οι φράση ότι:΄΄ οι οικολόγοι λένε …Παπαρολογίες΄΄. Απορίας άξιον είναι πώς ένας πτωχός Σαρακατσάνος που ζεί νομαδικά, κτίζει σπίτι και μάλιστα παράνομα για να μένει μόνος του. Ξέρετε κάτι αγαπητοί μου, αυτό που ενοχλεί δεν είναι η Βλαχιά. Ο Βλάχος στον τόπο του είναι άρχοντας. Το θέμα είναι τι γυρεύει εδώ;
Γιατί μεταφέρει κάτι. Κι΄αυτό είναι η νοοτροπία του.
Τρία- τέσσερα φωνήεντα χρησιμοποιούν οι νομάδες για να συνεννοούνται μεταξύ τους . Έιιι…..Όααα……Άιιι…γι΄αυτό και δεν μπορούμε να τους καταλάβουμε…Τώρα τελευταία όμως έχουν προοδεύσει γιατί χρησιμοποιούν και τρία σύμφωνα που στην ντοπιολαλιά προφέρονται Σου-φου-λιά και στα Σαρακατσαναίικα…Σουφλιά!

Χαιρετισμούς
Φράνκ

Δεν υπάρχουν σχόλια: