Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

Γκαγκάου...

Ξαφνικά ανακαλύπτουμε μια άλλη Ελλάδα. Μια χώρα των όπλων, των ναρκωτικών, της παρανομίας. Κι΄όμως αυτή η κατάσταση δεν συμβαίνει μόνο στα βουνά. Συμβαίνει παντού όπου υπάρχει εγκατάλειψη.
Το τελευταίο χαστούκι που φάγαμε πρόσφατα λέει ότι οι μαθητές μας έρχονται τελευταίοι στην κατανόηση κειμένου… και ότι το 10% των αγοριών και το 5% των κοριτσιών κάτω των 15 ετών είναι ουσιαστικά αναλφάβητα! Με τις υγείες μας , ζήτω το έθνος!
Δεν είναι μόνο θέμα παιδείας σχολικής ,αλλά κυρίως οικογενειακής.
Επειδή όμως οι περισσότεροι γονείς, (όταν είναι παρόντες), δεν παρουσιάζουν την καλύτερη εικόνα, τότε η…ομοίωση πράττει τα ίδια και χειρότερα. Μια μικρή κάστα πολιτών ΄΄επιπέδου΄΄ πηγαίνει στα δικά του μέρη, ( μέγαρα, εκδηλώσεις, ομιλίες κ.λ.π.) . Οι άνθρωποι αυτοί επιλέγουν τις συναναστροφές τους και αποτελούν κλειστό κλάμπ. Οι υπόλοιποι, δυστυχώς η πλειοψηφία, με δείκτη νημοσύνης προς τα κάτω, είναι αφημένοι στην τύχη τους. Το ωραίο είναι ότι πολλοί από αυτούς έχοντας αποκτήσει νόμιμα ή παράνομα διάφορα υλικά αγαθά, ( σπίτια , αυτοκίνητα, κ.λ.π. ) νομίζουν ότι έχουν πιάσει την καλή.
Στην πραγματικότητα έχουν την κακή, ψυχρή και ανάποδη. Είναι απλά οι σύγχρονοι Γκαγκάου. Το βλέπουμε και το ακούμε κάθε μέρα, κυρίως από τη συμπεριφορά και κανείς δεν μπορεί να μας σώσει από αυτή την συμφορά. Κάποτε ειδοποίησαν ένα βιβλιοπώλη ότι ένα αυτοκίνητο του έσπασε τη βιτρίνα.. Εκείνος χαμογέλασε και είπε: ΄΄ Καλά θα τη φτιάξω το πρωί!΄΄ Κανένας δεν κλέβει βιβλία. Οι έχοντες επίπεδο δεν τα κλέβουν και οι μη έχοντες δεν τα πιάνουν στα χέρια τους!
Ελάχιστοι ενδιαφέρονται για την πραγματική μάθηση. Από μια ηλικία και μετά όλα είναι αφημένα στην διδασκαλία των επίχρυσων τενεκέδων της τηλεόρασης.
Το συμπέρασμα βγαίνει από ένα πραγματικά αξιόπιστο Κινέζικο προϊόν, τις παροιμίες.
Μία από αυτές λέει ότι..΄΄ Περιφρονώντας την μάθηση κάνεις τους άλλους να πληρώνουν την άγνοιά σου΄΄.
Αυτό πληρώνουμε καθημερινά…

Χαιρετισμούς
Φράνκ

Δεν υπάρχουν σχόλια: